Pastile video Gratuite - "12 pastile de reinventare"

Ce întrebări se pun la un interviu și ce să spui despre tine

Ce întrebări se pun la un interviu și ce să spui despre tine - Reinventează-Te

Când vine vorba de participarea la un interviu de angajare, foarte mulți dintre noi ne așteptăm ca angajatorul să fie cel mai pregătit. Dacă se poate, ar fi bine să ne cunoască CV-ul, experiența profesională și să vină cu întrebări care să ne pună în valoare. Mult mai puțini dintre noi, cei care candidăm pentru un job, ne gândim cu adevarat să ne pregătim un set de întrebări..

Mai ales în România, am întâlnit des acest tip de mentalitate, în care candidații zic:
“Nu, păi cum să mă pregătesc pentru interviu?”
“Sigur o să știe ei ce să mă întrebe!”
“Când vine vorba de a mă pregăti, pun niște întrebări generale, deoarece, cu adevărat, nu știu nimic despre compania respectivă.
Și nici nu știu de ce m-ar interesa pe mine să le pun lor întrebări.”
“Mă duc acolo și mă întreabă ei ce e nevoie. Nu?”

E esențial să te pregătești corect pentru un interviu. În acest articol cuprinzător am să-ți zic următoarele lucruri:
Ce să spui despre tine la un interviu de angajare;
Ce întrebări să adresezi angajatorului;
La ce fel de întrebări să te aștepți din partea unui recruiter.

Înainte să te prezinți la un interviu, fă-ți bine research-ul și află:
Care este compania cu care te întâlnești;
Detalii despre ea pe site-ul propriu;
Informații despre oamenii care te intervieveaza (de pe praformele din online, Linkedin fiind una foarte bună).

Un element extrem, extrem de important este să asociezi candidatura ta cu cerința pe care o are angajatorul. Cum o găsești? Simplu! E descrisă în anunțul job-ului. Ca parte din pregătirea ta pentru interviu, un lucru pe care te invit să-l faci, este să iei, liniuță cu liniuță, fiecare responsabilitate din descrierea anunțului și să pregătești câte un exemplu convingător din experiența ta profesională. Există peste 60% șanse să primești cel puțin jumătate dintre aceste întrebări, la care tu ai deja un răspuns, dacă te pregătești. 🙂 

Secretul aici este să ai “deoparte” cel mai bun raspuns pentru fiecare întrebare și nu primul răspuns care îți vine în minte!

Uite un lucru cunoscut de puțini oameni: sub “imperiul” stresului și a rapidității cu care se adresează întrebările la interviu, atunci când primești o întrebare neașteptată sau…legată de o experiență de-a ta mai veche, creierul va scoate la suprafață prima amintire, care deseori este cea mai bună.  Am și uitat de câte ori am avut discuții cu candidați care ziceau: “Ok, acuma că știu aceste lucruri, m-aș pregăti diferit…”

Tu ai acum ocazia să să te pregătești corect din prima!

O să te ajut să-ți dai seama ce e util să spui despre tine la un interviu. Interviul pe competențe folosit de marea majoritate a angajatorilor, spune că dacă o persoană a făcut un lucru, există clar șanse să continue să îl facă și în viitor. Acolo unde nu ai experiență pentru cerințele din job, pregătește-te cu un exemplu de un lucru pe care l-ai învățat în ultimul an de zile și pe care nu știai să-l faci înainte.sau menționează un lucru total nou pentru tine, pe care l-ai învățat în jobul anterior.  Ideea nu este să îi demonstrezi intervievatorului că ești capabil să înveți, deoarece toată lumea poate asta. Scopul este să-i arăți că ai deja practica de a învăța un lucru total nou. Asta înseamnă că mintea ta poate face acest lucru și acum.

Un alt mod de a te pregăti pentru un interviu este să ai “în tolbă” niște informații despre tine. Că ajungi să fii întrebat aceste lucruri (mai personale) sau că poți să le introduci tu la finalul interviului, când ți se oferă șansa, nu contează. important este să apară în discuție.

Din punct de vedere al tipologiei personale, marea majoritate a angajatorilor vor pune focusul pe a adresa întrebări tehnice, însă foarte puțini vor ajunge la esență, la a afla detalii despre tine ca om. Însă tu poți să le oferi această șansă. 🙂 

Ce să spui despre tine La Interviu

Gândește-te puțin la următoarea întrebare: De ce compania și nu doar postul te interesează? 

1. Spune concret, cu argumente, de ce vrei să lucrezi în această companie. 
Nu știu nici un angajator care să nu fie impresionat de o persoană care a făcut research-ul bine și a găsit un motiv suficient de bun încât să facă parte din echipa lor. 😉 Ce transmite asta angajatorului? Că nu ești interesat doar de un salariu bun sau de un job din care o să pleci după câteva luni sau după un an de zile, ci că valorile companiei sunt importante pentru tine.

2. Vorbește despre joburile sau experiențele profesionale relevante
Nu tot ceea ce ai muncit este util pentru rolul la care aplici! Cu cât ai o experiență profesională mai vastă, cu atât există mari șanse ca la începutul carierei tale profesionale să fi lucrat într-un alt domeniu sau să fi făcut lucruri diferite sau poate activezi în același domeniu, dar instrumentele și tehnologia pe care le foloseai cu 15 ani în urmă sunt foarte diferite de cele actuale.

O mini recapitulare (și ceva extra)

1. Așadar, pregătește-te concret, cu exemple, și izolează locurile de muncă + experiențele profesionale relevante pentru job-ul pentru care dai interviu. Vorbește doardespre acelea.

2. Spune-i angajatorului cu care stai de vorbă ce ai învățat în ultimele 12 luni din punct de vedere profesional. Aici punctează lucrurile care reprezintă o valoare pentru el, chiar dacă NU se regăsesc în cerințele jobului. De ce să faci asta? Pentru că orice companie își dorește oameni care să-și vadă potențialul și să pună cunoștințele pe care ei le dețin, în slujba rolului și a angajatorului, dincolo de  minimul necesar din fișa postului.

Ce întrebări se pun la interviu

În primul și în primul rând, oamenii vor fi interesați să afle informații despre experiența ta profesională, alta decât cea pe care ai menționat-o în CV. Asta nu înseamnă că trebuie să inventezi o nouă experiență profesională sau să minți! E nevoie doar să oferi detalii concrete. De aceea, ți-am spus cum să faci acest lucru: te pregătești cu exemple concrete, uitându-te la descrierea job-ului și luând liniuță cu liniuță ce ai de făcut acolo.

La un interviu de angajare poți fi întrebat: 

  1. De ce rolul acesta? De ce compania noastră?
  2. Care sunt așteptările salariale?
  3. De când poți să începi? De când ești disponibil, din punct de vedere al contractului de muncă?
  4. Ce consideri tu să fie un defect sau o calitate când vine vorba despre partea ta profesională?
  5. Ce te motivează să lucrezi într-o echipă?
  6. Cu ce fel de oameni poți și îți place să lucrezi?
  7. Cu ce fel de oameni îți vine mai greu să lucrezi?
    Important: Aici nu spune: “Eu pot să lucrez cu toți oamenii, nu am o preferință.” Ăsta nu este un răspuns asumat. nimeni  nu vrea să lucreze cu toți oamenii, ci ne place să lucrăm cu persoanele care sunt ca noi. În egală măsură, ne displace să lucrăm cu o anumită tipologie. E perfect în regulă. Aceasta nu este o întrebare capcană, menită să vadă cu ce fel de oameni vrei să lucrezi și dacă te potrivești. Nu.  Întrebarea aceasta are rolul de a vedea daca îți asumi  și îți cunoști stilul de lucru cu adevărat și știi ce butoane îți apasă colegii din jur. Iar aici ai face bine să pregătești un exemplu de oameni cu care îți place să lucrezi și de oameni cu care NU îți place să lucrezi. Explică în ce mod ai reușit totuși să colaborezi eficient cu ei, chiar dacă poate nu ați fost pe aceeași lungime de undă.
Ce întrebări se pun la interviu (exemple extra)
  1. De ce ai plecat de la ultimul loc de muncă?
  2. De ce vrei să-ți dai demisia de la job-ul actual?
  3. Ce ar spune despre tine colegii tăi care te știu cel mai bine? Ce descriere ți-ar face în 2-3 propoziții?
  4. De ce ai ales domeniul profesional în care activezi?
  5. Ce îți place cel mai mult la domeniul profesional?
  6. Ce te motivează și ce te de-motivează în munca ta?
  7. Ce îți dorești din punct de vedere profesional? Ce planuri ai pentru următorii ani? Asta în cazul în care ai planuri.

Toate aceste întrebări se pun la interviu pentru că angajatorul își dorește să te cunoască. În primul rând din punct de vedere profesional și în al doilea rând, din punct de vedere al atitudinii, pentru a vedea dacă există un “match” bun între echipa + organizația sa și profilul tău.

Cu cât ai răspunsuri mai bune și cu cât oferi detalii cât mai concrete (+ relevante) din viața ta, cu atât ai mai multe șanse să lucrezi în compania respectivă. Te invit să vezi imaginea de ansamblu, dincolo de aparențe. Chiar dacă poate nu te potrivești pentru rolul pe care îl vrei, tot e bine să lași o impresie foarte bună la interviu. Am nenumărate exemple de candidați care nu au primit postul pentru care au aplicat, dar, datorită atitudinii și a modului în care s-au prezentat (+ a faptului că au vorbit coerent la interviu), li s-au oferit alte oportunități, uneori chiar mai bune.

Ce să întrebi Tu la un interviu de angajare

Îți las câteva întrebări pe care să le adresezi angajatorului, ca în primul rând să-ți iei informații utile pentru tine și apoi pentru a crea o discuție de la egal la egal.

1. Postul este nou sau e o înlocuire? 
E important să afli acest răspuns, pentru că, atunci când ai o poziție total nouă, gradul de ambiguitate este mult, mult mai mare.  Asta înseamnă că practic navighezi în ape noi. Tu ești cel care își crează rolul și vei întâlni multe situații în care colegii nu știu exact cum să te ajute, pentru că e o poziție nouă. Dacă este înlocuirea cuiva, ai deja niște “papuci” pe care va trebui să-i umpli.

2. Care sunt principalele două competențe tehnice și soft skill-uri pe care le căutați la următorul coleg? 
Răspunsul aici te ajută pe tine să înțelegi și perspectiva angajatorului, dincolo de ceea ce scrie în anunțul de recrutare + ulterior poți construi o discuție în această direcție.

3. Ce anume la candidatura mea v-a determinat să mă invitați la acest interviu? 
E o întrebare foarte ușoară, care îți oferă o perspectivă utilă despre tine (candidatul), care te va ajuta și în viitor, NU DOAR în prezent.

4. Cine sunt clienții interni și externi ai acestei poziții?
Scopul aici e să înțelegi care este structura în care te vei încadra și cu cine vei lucra.De asemenea, ajută angajatorul să vadă faptul că iei în serios această poziție și chiar ai o gândire de business, care implică clienții și echipa.

Ce este important să știi legat de întrebările pentru care să te pregătești la interviu, este să poți gestiona eficient emoțiile, tracul de interviu și să dai răspunsuri corecte.
Pentru a reuși asta, ai nevoie de o pregătire în prealabil, ca să afli lucruri esențiale, atât despre companie (în exterior), cât și despre tine (în interior).  Ți-am oferit câteva exemple foarte clare legate de dinamica unui interviu și întrebări pentru care să te pregătești. 

Chiar dacă aplici doar informațiile din acest articol, o să fii foarte bine pregătit și vei avea un interviu de succes. 🙂 Dacă totuși ai nevoie de susținere extra, te invit în programul meu, numit sugestiv NOUL TĂU JOB ÎN 90 DE ZILE”.

Acesta e un program online de coaching în carieră, care te sprijină să scapi de timp, stres și efort inutil în procesul de recrutare.De asemenea, îți oferă uneltele practice, pe care dacă le aplici, îți vor aduce în cale minimum o ofertă pentru un job pe care ți-l dorești, în maximum 90 de zile.

Click aici și află acum mai multe detalii. 🙂

Raluca,
Cea care știe că meriți o viață profesională împlinită