
Munca ocupă o mare parte din viața noastră adultă. Așa că, de ce nu am munci ceva care ne împlinește cu adevărat ?!
Fiecare dintre noi are acces la o vocație personală și una de expertiză. Ele se construiesc treptat pe parcursul copilăriei și apoi în prima parte din viața adultă.
Așa că problema nu este lipsa unei vocații.
Problema este că nu știm cum să ajungem la ea.
Alegerile noastre profesionale sunt dictate aproape în întregime de sistemul educațional pe care îl urmăm. Iar din punct de vedere social, majoritatea țărilor folosesc un sistem educațional bazat pe nevoile industriale care au apărut acum mai bine de 200 de ani. Chiar dacă am actualizat mobilierul din clase sau curricula școlară, programarea mentală pe care o avem de-a lungul a mai bine de 12 ani de școală este în aceeași direcție. Viața profesională înseamnă pentru majoritatea oamenilor muncă într-un interval orar, siguranță sau stres, câștig sau pierdere.
De aceea nu e de mirare că atât de mulți oameni ajung la vârsta adultă (perioada din viață între 35-45 de ani) în care își pun aceste întrebări:
Eu ce știu de fapt să fac ? Cui folosește munca mea, cu adevărat ? Cum pot să muncesc și să simt că îmi respect valorile și personalitatea ? Cum mă pot bucura mai mult de munca mea ?
La aceste întrebări și poate altele câteva îmi doresc să îți găsești răspunsul în acest articol.

Un loc de muncă, o carieră sau o viață dedicată vocației ?
1. Un loc de muncă: Aceasta este cea mai rapidă și pe termen scurt dintre cele trei variante. Se referă, în general, la o sarcină specifică sau la un set de sarcini pentru care cineva este plătit, adesea îndeplinite într-un anumit loc și într-un anumit moment. Un loc de muncă nu necesită neapărat un angajament pe termen lung sau o investiție personală, deși poate fi parte a unei cariere mai vaste.
În prima parte a vieții noastre suntem încurajați să ne alegem un loc de muncă. În primul rând din considerente de siguranță financiară. Acceptul aproape unanim este că vei avea timp să descoperi ce îți place dacă începi să faci ceva.
2. O carieră: Aceasta este, de obicei, o urmărire pe termen lung a avansării profesionale. Implică mai multe locuri de muncă sau poziții în cadrul unui anumit domeniu, adesea cu o progresie în ceea ce privește competențele, responsabilitățile și recompensele de-a lungul timpului. Acest termen implică un nivel semnificativ de implicare și dedicare, deoarece indivizii urmăresc de obicei să își construiască o carieră de succes în domeniul lor de interes sau de expertiză.
Practic, vorbim de o carieră într-un anumit domeniu după cel puțin o decadă petrecută în diverse roluri reprezentative. Putem spune: o carieră în vânzări, în educație sau în antreprenoriat. O carieră presupune un spectru larg de competențe în acel domeniu, care pot face trecerea dintr-o industrie în alta.
3. O vocație: Acest cuvânt provine din limba latină, de la cuvântul vocare, care înseamnă „chemare” și avea inițial conotații religioase. Astăzi, se referă adesea la o profesie sau la o ocupație de care cineva se simte deosebit de atras sau pentru care se potrivește, adesea pentru că o consideră satisfăcătoare și plină de sens. Cu alte cuvinte, este ceva ce simți că ai fost „chemat” să faci, ceea ce implică un grad mai profund de pasiune sau satisfacție personală. O vocație poate să nu fie întotdeauna urmărită pentru câștiguri financiare sau pentru avansarea în carieră, ci mai mult pentru împlinirea personală și un sentiment de scop.
În perioada greacă și romană antică, cei de la baza piramidei sociale se ocupau de munca manuală, iar cei care aveau o poziție socială mai înaltă acceptau o viață consacrată de contemplație.
Această înțelegere ierarhică a muncii a căpătat un context religios mai profund odată cu dominația Bisericii Catolice în Europa în timpul Evului Mediu.
De-a lungul timpului, definiția vocației s-a schimbat, iar oamenii o folosesc adesea pentru a descrie o anumită ocupație pe care cineva o găsește semnificativă, astfel încât oricine își poate găsi și urmări vocația.
Alegerea unei cariere implică, de obicei, selectarea și evoluția într-un domeniu profesional pe baza unor factori precum tendințele pieței muncii, potențialul de venit, competențele și talentele. Această alegere este adesea ghidată de considerente practice, vizând avansarea, stabilitatea și securitatea. Pe de altă parte, alegerea unei vocații se referă mai mult la recunoașterea și îmbrățișarea unei chemări care rezonează profund cu pasiunile, valorile și simțul scopului fiecăruia.
General recunoscute, există două tipuri de vocație: vocație personală și o vocație de expertiză.
O vocație personală presupune să contribuiți la comunitate sau la societate fără a urmări un câștig financiar. Poți sa îți dedici timpul și talentele pentru cauzele în care crezi.
Adesea, veți contribui cu abilitățile profesionale la aceste vocații, cum ar fi un avocat care oferă muncă pro-bono pentru familiile cu venituri mici sau un profesor care oferă meditații tinerilor adulți aflați în situații de risc.
O vocație de expertiză valorifică setul tău de abilități pentru a-ți construi o carieră care servește unui scop mai mare. Scopul muncii tale este să impactezi și să schimbi viețile oamenilor cu care intri în contact și care beneficiază de pe urma vocației tale. În acest caz îți vei construi o viziune din ce în ce mai mare, pentru a influența echipa ta, compania ta, societatea, țara sau regiunea în care muncești.
Cum știi că nu lucrezi în direcția vocației tale ? Un check-list rapid
1. Dacă ai ales jobul sau cariera din prezent datorită presiunii sociale sau familiale:** Dacă alegi o linie de muncă în primul rând pentru că este ceea ce așteaptă familia ta sau pentru că are prestigiu social, și nu pentru că tu personal o găsești satisfăcătoare sau semnificativă, vei obține două realități: îți vei disprețui familia pentru că ‘’te-au obligat’’ sau ‘’nu te-au susținut’’ și te vei trezi constant nefericit, uitându-te la câte au realizat ceilalți comparativ cu tine.
2. **Prioritizarea compensației financiare în detrimentul pasiunii și împlinirii:** Deși toată lumea trebuie să își câștige existența, dacă singura ta motivație este salariul și nu munca în sine, probabil că nu este o vocație. Banii îți oferă opțiuni în viață și una dintre opțiunile la care ai acces este să combini asta într-o vocație de expertiză.
3. **Senzația de epuizare și lipsa de entuziasm față de munca ta:** O vocație adevărată te energizează și te motivează adesea, în ciuda provocărilor.
4. ** Lipsa de aliniere personală cu munca ta: ** Dacă valorile, scopul sau cultura muncii tale nu rezonează cu convingerile tale personale, poți fi sigur ca ești prins într-un comportament de sabotare. Cu cât rămâi mai mult într-o astfel de situație cu atât ai mai puține șanse să ieși. Timpul nu îți va aduce curaj, doar te va drena de încrederea în forțele proprii.
5. **Schimbarea frecventă de domenii sau de cariere:** Oamenii pot schimba locurile de muncă în cadrul vocației lor, dar saltul frecvent de la un domeniu sau de la o carieră la alta semnifică o lipsă de direcție vocațională adânc înrădăcinată.
Și atunci, ce ai de făcut pentru a-ți descoperi,înțelege și acționa în direcția vocației tale ?
În lumea de astăzi, cu ritmul ei rapid și schimbările continue, găsirea drumului în viață nu este doar o chestiune de selectare a unui loc de muncă, ci și de discernământ între vocație și alegeri profesionale. Urmărirea unei cariere semnifică adesea o realizare externă sau o piatră de hotar, în timp ce urmărirea unei vocații înseamnă mai degrabă îndeplinirea unei chemări sau a unei pasiuni interne. Cu toate acestea, atât cariera, cât și vocația pot avea un impact profund asupra vieții noastre, modelându-ne identitatea, sensul nostru și, în cele din urmă calitatea vieții.
4 pași pentru a-ți alege vocația
- Elimină fantomele care îți guvernează alegerile profesionale.
Acestea sunt credințe limitative, pe care le-am preluat din educație, mediu și experiența personală. Scopul lor este să ne protejeze de eșec însă de fiecare dată când alegem în funcție de ele ne întoarcem în etapa de supraviețuire. Top fantome care ne ghidează viața profesională sunt: vina pentru ceva ce le facem altora prin comportamentul nostru; rușine față de percepția că ne încălcăm norme personale; datoria față de familie sau prieteni; admirația față de trăsăturile noastre pe care nu dorim să le pierdem. Aceste limitări se pot depăși în trei etape: recunoaștere lor, înțelegerea rădăcinii lor (beneficiile pe care ni le aduc), transformarea într-un nou comportament.
Aici poți lucra cu un psiholog sau coach în carieră, pentru a descoperi și transforma aceste credințe.
- Acționează cu o conștiință de sine evoluată.
În dezvoltarea psihologică, noi oamenii avem 7 stadii de evoluție. Primele trei sunt automate. Următoarele 4 necesită muncă.
Majoritatea dintre noi ne oprim la stadiul nr. 3 – Realizare. Și trăim o viață profesională în care căutam să demonstrăm constant ceva cuiva. Începând cu finala decadei de 30 de ani avem acces la un nivel evoluat de conștiință personală: stadiul împlinirii personale. Aici devii mai conștient de cine ești și ce își dorește sufletul tău, prin a trăi o viață condusă de decizii bazate pe scop și valori. Vrei să găsești scop și satisfacție prin activitățile sau munca de care ești pasionat. Și poți alege din ce îți dorești, nu din teama de a nu corespunde.
Cum accesezi acest nivel de conștiință ? Căutând și asumându-ți răspunsul la aceste informații personale:
–Care sunt valorile mele ? Cum vreau să regăsesc aceste valori în munca mea ?
-Care sunt competențele mele ? Dintre acestea, care mă împlinesc și vreau să continui dezvoltarea lor în viața mea ?
-Care vreau să fie moștenirea mea profesională în următorii 3-5-7 ani ? Cum vreau să îmbunătățesc viața celor cu care intru în contact prin munca mea ? -Ce valoare vreau să las la finalul acestei perioade, în societate ?
Ca să găsești răspunsul la aceste întrebări poți folosi programe de dezvoltare personală, mentori, coachi sau călătorii personale de inițiere. Nu este un drum pe care să îl parcurgi în două săptămâni însă iți promit că va merita.
Ce am să îți spun acum este o afirmație care garantat te va deranja. Mult. Și apoi sper că îi vei înțelege importanța. Nu contează cât de mult muncești sau vrei să reușești. Mediul în care trăiești va decide reușita ta. Lucrez în domeniul dezvoltării oamenilor și echipelor de peste 17 ani. Niciodată nu am găsit un exemplu care să îmi dovedească contrariul. Ba mai mult, am experiența mea personală de viață. Oricât de multe am învățat despre mine și creștere personală (și crede-mă că nu am precupețit niciun efort pentru asta) nu am putut să depășesc mediul în care mă aflam. Exact aceeași situație o ai și tu.
De fiecare dată când te gândești la evoluție, te gândești la schimbare. Și în schimbare, mintea va căuta acceptarea mediului în care se afla. Ce e important să înțelegi este că mediul în care te afli acum este sistemul imunitar al ego-ului tău. Tu l-ai ales tocmai pentru a-ți susține credințele și adevărurile personale. Vrei să schimbi modul în care acționezi ? Trebuie să îți schimbi mediul. Nu pentru alt motiv decât pentru acela că ai nevoie de vânt în pânze și nu de voci care îți spun ce nu poți sau ce nu ar trebui să încerci. Oamenii din jurul tău te iubesc, să nu te îndoiești de asta. Și tocmai din aceea iubire îți șoptesc temerile lor personale, cu dorința de a te proteja. Alegerea vocației necesită curaj, în primul rând pentru a merge împotriva așteptărilor celor din jur și către adevărul tău.
Planurile au scopul de a aduce spațiu și timp în viața noastră. De aceea și opusul este valabil. Când nu ne dăm ocazia să construim un plan, ni se pare că nu mai avem timp și nu putem face ce ne dorim. Construiește-ți un nivel mai ridicat de ordine, care să suprascrie haosul alegerilor anterioare. Cum îți faci acest plan ? Alege o perioadă între 24 și 32 de luni. Folosește răspunsurile pe care le-ai descoperit la punctul 2) pentru a decide direcția de investiție a atenției, timpului și energiei. Folosește descoperirile de la punctul 1) pentru a-ți asuma decizii curajoase. Folosește schimbarea de la punctul 3) pentru a-ți face o listă cu modalități în care vrei ca mediul tău să te susțină.
Vocația ta reprezintă forma în care să îți așezi talentul și vocea pe care le-ai primit în această viață, pentru a susține evoluția omenirii. Vocația nu înseamnă să fii sărac dar fericit, ci înseamnă să știi cum poți să crești valoarea vieții celor din jur și implicit calitatea vieții tale.
Pe site-ul reinventeazare.ro găsești resurse gratuite care să te susțină pentru a te îmbarca într-o călătorie personală: descoperirea vocației tale.
Raluca,
Cea care susține Un milion de români să se reinventeze.