Trăiesc un blocaj în viața mea. Nu mă mai regăsesc în jobul care mi-a adus multă împlinire în ultimii ani. Ceva nu mai merge în relația de cuplu, în relația cu familia. Simt ca trebuie sa schimb ceva în viața mea dar nu stiu încotro să o iau. Vârsta: 28 Sau 39 sau 48 sau 51 de ani. În ultimele zile, prin prisma evenimentelor la care am participat, m-am întâlnit foarte des cu această descriere din partea persoanelor în căutarea unui sfat în carieră sau în viața de cuplu. Nu e prima dată când aud asta, însă numărul mare de persoane de la care am auzit că se află în acest moment de cotitură, m-a determinat să și scriu despre această situație, perfect normală de altfel.
Ceee??Adică e normal să mă simt debusolat, pierdut și fără chef de viață sau de muncă?
Yep!
Hai să îți spun de ce și mai ales ce poți să faci pentru tine în aceste momente. Există în evoluția noastră ca ființe sociale, pe măsură ce trecem de la un rol vechi la unul nou, dintr-o etapă a vieții în alta, ceea ce scriitoarea Gail Sheehy a numit ”crizele predictibile ale vieții”. Pasajele.
Pe scurt, la trecerea dintre decadele de vârstă (+/- 2 ani) generăm în interiorul (și evident în exteriorul nostru) o modificare profundă a valorilor. Un fel de mișcare tectonică în interiorul ființei noastre. Marea majoritate a oamenilor, dacă își observă cu atenție etapele de trecere între 29/31 ani sau 38/40 ani sau 48/51 de ani, pot să vadă specific că în acele 18-24 de luni de tranziție au avut câteva momente cu alegeri definitorii în viața lor. Ex: și-au deschis un business, și-au găsit partenerul de viață, familiei i s-a adăugat un membru nou, au divorțat, au plecat din țară, le-a murit un membru al familiei, au ajuns în burn-out, etc.
Toate aceste schimbări sistemice (adică la nivelul sistemului nostru de viață) au loc aproape inevitabil pentru fiecare dintre noi – exact, PENTRU noi- ca să ne șustină transformarea. Renunți la niște credințe vechi pentru unele noi, pe care să le folosești mai departe în viață. Un fel de ”năpârlire” a spiritului, dacă vrei. În trecerea dintre decada 30 și 40 de ani se produc unele dintre cele mai importante schimbări de ordin profesional. Iar în contextul schimbărilor sociale,economice,de tehnologie și relaționare din ultimii 5 ani, foarte mulți oameni ajung în această etapă: „nimic din ce munceam cu plăcere acum 5,8 ani nu mai are sens acum”. Și efectiv nu înțeleg ce li se întâmplă.
Am lucrat în ultimul an și jumătate cu peste 20 de clienți în programe de coaching, exact în această etapă a vieții lor, în care lucrurile pe care le-au făcut până atunci și-au atins limita. Și au ajuns față în față cu un mare semn de întrebare ”Ce este pentru mine mai departe în viață ?” În primul rând, vreau să iți spun că nu este nimic greșit în interiorul tău. Nu ai o problemă profundă pe care alti oameni au depășit-o cu ușurință și doar tu ești cel blocat, nu. Debusolarea profesională este doar o oglindă a modificărilor de ordin personal.Acum revizuiești contribuția ta în lume, relațiile cu cei din jur, scopul final pentru care faci anumite acțiuni.
Întrebări de genul ”Chair merită să fac asta ?” sau ”Ce rost are?’‘ sau poate gânduri de genul ”Ce aș putea să fac cu tot ceea ce stiu și care să îmi facă placere ?” sau ”Simt că îmi irosesc viața și energia,oare unde mă duc?” sunt naturale și iți pot aduce claritate. Există de asemenea și pericolul să exagerezi cu critica iar asta nu va face decât să prelungească perioada de ”pasaj” și să o facă mult mai dificilă decât e necesar.
Am promis la începutul articolului că iți voi spun și ”ce să faci?” dacă ești în această situație. Îți las mai jos câteva recomandări, luate din experiența mea proprie cu ultimele două pasaje și experiența clienților cu care am lucrat pe aceasta tema.
1. Nu ajută cu absolut nimic să forțezi. Nici gânduri critice să te motiveze, nici să lucrezi cu puterea voinței să învingi oboseala sau lipsa de motivație. Ce ajută este să iți iei timp. Realmente, să ai răbdare cu tine în momentele de nerăbdare, tristețe sau lipsă de claritate. Dacă deplângi faptul că nu mai ești cum erai înainte, vei prelungi tristerea. Am văzut clienți care pur și simplu nu doreau să creadă că există un job mai bun sau o relație mai bună pentru ei, timp în care se chinuiau în realitatea care le-a rămas de mult mică.
2. Caută răspunsurile susținut de un expert. Numește-l cum dorești: Coach, Consilier, Terapeut, Trainer, Ghid spiritual, you name it. Unul dintre cele mai bune lucruri este să permiți unei persoane să iți adreseze întrebările potrivite că să progresezi cu răspunsurile către ce vrei să găseșți. Tot această persoană te poate susține să navighezi schimbările pe care aproape inevitabil vei dori să le faci în viața ta (fie ele de ordin personal, profesional, financiar, legat de sănătate sau toate împreună).
3. Nu-ți pune toate ouăle într-un coș. Acel coș fiind: acest curs care mă va lumina; acest job care îmi vă aduce țoață satisfacția pe care o caut; această relație care îmi vă împlini toate nemulțumirile adunate în relațiile de până acum. Evoluția umană nu urmează structura unui BigBang – instant și pentru totdeauna. Nu e liniară, e sinusoidală: astăzi înțeleg ceva despre mine într-o formă, mâine în alt fel. Și tot așa.
4. Din punct de vedere profesional, nu lua decizii bazate pe frustare, nemulțumire, lehamite. Bazează-ți deciziile pe cum vrei să arate viața ta în următorii 8/10 ani. Iar pentru asta ai nevoie să experimentezi. Să intrii în contact cu domenii noi, poate să participi la niste cursuri de formare. La întrebarea ”oare vreau să lucrez în IT?” nu îți poate răspunde altcineva în afară de tine. Caută să vezi ce înseamnă să lucrezi în IT și poate chiar alege un proiect în IT, pe care să îl lucrezi. Nu pierzi timpul dacă faci asta, pierzi timpul intrebandu-te fără să acționezi. Ce a funcționat pentru noi nu este necesar să funcționeze și pentru tine.
Ce sunt sigură că este important să faci, este să miști energia pe care o ai. Momentele în care te critici sau superi pe tine, momentele în care îți e teamă să alegi pentru că nu știi dacă e alegerea corectă, nu fac altceva decât să îți blocheze curajul și claritatea în a alege. Uită-te către răsărit, nu către apus.
#reinventeazate #career #coaching #passage #transformation #careerchange #growthmindset