Dacă l-ai deschis hotărât că meriți o mărire salarială și că vrei să încerci o altă abordare decât cele de până acum, citește cu încredere în continuare.
Dacă ești angajat, e important să fii conștient de următorul lucru: banii pe care îi primești au directă legătură cu valoarea pe care o oferi companiei și asta are două ramificații:
1. câtă valoare crezi tu că ești capabil să oferi companiei și
2. ce posibilități vezi pentru a-ți crește acea valoare
Pentru un business scopul principal este să realizeze profit. Asta înseamnă că orice business în care există valori sănătoase de profit și servire a clienților va căuta să-și păstreze în organizație oamenii talentați, oamenii care au competențe și nu să îi piardă în detrimentul unor colegi mai tineri, pe care trebuie să-i învețe de la început.
Așadar, ai un mare, mare avantaj în contextul în care lucrezi în compania în care ești de 3, 4, 5, 8, 10 ani, pentru că tu ai, dincolo de competențele tale, niște cunoștințe și o înțelegere profundă a felului în care funcționează business-ul pe care, repet, orice companie sănătoasă vrea să le păstreze.
Dacă acum te gândești: „Nu știu dacă firma la care lucrez are genul acesta de valori”, e important să știi că un loc în care nu ești valorizat așa cum crezi că meriți, dar în care continui să rămâi este semn al convingerii tale că nu meriți ceva mai bun. Te rog să mai citești o dată această informație. Ea este crucială pentru ce vei decide să faci mai departe.
Lucrez în domeniul Resurse Umane de peste 17 ani. Prin prisma experienței mele în recrutarea și angajarea oamenilor, susțin cu convingere cele de mai sus. Am recrutat poziții de la vânzător în brutărie la VP responsabil pe două continente (am recrutat în România, Europa, Africa de Sud). Abordarea este aceeași. Dacă stai într-un loc în care nu ești mulțumit de salariu/ de banii pe care îl primești și te plângi tot timpul, realitatea este că tu nu crezi că meriți mai mult și atunci tinzi să te complaci.
Dar hai să plecăm de la altă premisă. De la ideea că vrei ceva mai bun pentru tine. Și mai mult decât atât, chiar crezi că meriți mai mulți bani și nu într-o altă companie, ci chiar la jobul tău actual.
Ce ai de făcut?
- Decide care este mărirea salarială pe care o dorești în sumă fixă: fie că vorbim despre100 EUR, 200 EUR sau 3.000, nu contează. Înmulțește-o cu 12, pentru că o companie își calculează rezultatele anual, nu de la lună la lună. Se uită la încasări de la lună la lună, la cheltuieli de la lună la lună, însă profitabilitatea și succesul unei companii pe întreg globul sunt calculate în ani financiari. În România anul financiar este din ianuarie până în decembrie. Dacă lucrezi într-o companie unde anul financiar funcționează pe alte luni, poți să le calculezi în modul acela.
- Ai o sumă la care adaugi taxele pentru salariul tău brut. Dacă, spre exemplu, suma pe care o vrei este de 800 RON înmulțești cu 12, la care adaugi cei 72/74% (care înseamnă diferența dintre salariul net și salariul brut pe care o plătește angajatorul). Și, dintr-o dată, ai o imagine foarte clară și specifică despre suma pe care ți-o dorești. Asta e perspectiva pe care o vede angajatorul.
- Cealaltă perspectivă este ceva ce 98% dintre oamenii care merg să ceară o mărire salarială nici măcar nu iau în considerare, pentru că spun că nu este treaba lor. Ceea ce este complet greșit. Această perspectivă este: suma, în valoare cuantificabilă, pe care munca ta o aduce companiei, sumă care ne spune cât ar pierde compania dacă tu ai decide să pleci. Să zicem că rolul tău presupune să realizezi oferte către clienți. Și calculezi așa: dacă tu, pentru 12 luni, ceri o mărire salarială de 10.000 EUR, cât, pe lună, are compania de câștigat din munca pe care tu o faci?
Dacă îmi spui „Ok, dar nu știu lucrul acesta”:
1. nu te cred, pentru că trebuie să ai niște indicatori de performanță și
2. dacă nu știi cât valorează rolul tău pentru business-ul respectiv, de unde știi care e valoarea pe care o aduci? Înseamnă că ești într-o postură în care accepți tot ce vine către tine. Asta e o postură de victimă, în care ai acceptat să fii de unul singur, fără să controlezi performanța și dezvoltarea pe care o faci.
Marea majoritate a angajaților, dacă își iau o oră, două, trei, descoperă și înțeleg foarte clar care e valoarea pe care ei o aduc într-un business, în fiecare lună, echivalentă muncii lor. Apoi, după ce ai descoperit această sumă, o înmulțești cu 12 și îți garantez că oricare ar fi mărirea salarială pe care tu o ceri, venitul companiei în urma muncii tale este de cel puțin 10 ori mai mare.
Sunt systemic coach și autoarea programului Reinventează-te.
Am formare profesională în psihologie, consiliere familială și de cuplu, NLP și cercetări în domeniul psihogenealogiei.
Misiunea mea este să susțin oamenii să strălucească.