Când vine vorba de interviul de angajare, există un nivel de stres constant sau apare tot timpul întrebarea: “Cum să fac o impresie mai bună?”
Ceea ce e firesc.
Recomand ca preocuparea ta să fie, dincolo de a te pregăti cu întrebări relevante, să lași cea mai bună impresie doar una bună sau decentă/ok.
Mai jos îți spun cu lux de amănunte:
Cum să te îmbraci la un interviu de angajare (ce culori să alegi, ce tipuri de haine să porți);
Cum să NU te îmbraci la un interviu de angajare (ce culori să eviți, ce gen de îmbrăcăminte să nu porți);
Cum să te comporți corect la un interviu de angajare (ce atitudine să ai, la ce nevoie să renunți și ce să nu-i zici angajatorului/recrutorului);
Cum să te prezinți la un interviu de angajare (ce să spui pentru a destinde atmosfera și a seta așteptări realiste legate de cine ești).
Iar la final am o invitație pentru tine, dacă vrei să treci la următorul nivel în cariera ta. 🙂
Cum să te îmbraci la interviu:
1. Poartă culori deschise
Acestea transmit creierului ideea de fluiditate, iar albastru, portocaliu, mov sau verde mai închis, sunt culori în general bune pentru un interviu.
2. Hainele pe care le porți să fie comode
Poți să-ți iei pe tine o pereche de blugi cu o cămașă sau blugi cu un tricou și un sacou (smart casual).
3. Îmbracă-te în haine suficient de confortabile, care să-ți permită să stai așezat pe scaun sau pe o canapea mai joasă
De exemplu, dacă ai o fustă foarte scurtă sau strâmtă ori o pereche de pantaloni strâmți, o să fie foarte incomod interviul și vei simți că ceva nu e în regulă. În plus, trebuie să te tot muți, iar asta îți dă un nivel de stres mărit, deoarece te întrebi constant: “Oare cum să stau ca să mă așez bine?”
Cum să NU te îmbraci la interviu
1. NU purta roșu puternic, țipător. De ce?
Pentru că este o culoare agresivă și de putere, care nu te avantajează în cadrul unui interviu de angajare.
Cum te prezinți în contextul acesta e important, chiar și din punct de vedere vizual.
2. Nu te îmbrăca în culori foarte deschise
Evită galben deschis sau verde deschis, deoarece aceste culori “fură” focusul, iar din cauza asta, interlocutorul va pune atenția pe culoare, nu pe tine.
3. Evită culorile triste
Aici intră gri sau maro. Acestea nu îți susțin starea de spirit, oricât ai fii tu de vesel. De aceea, e util să porți culori deschise, deoarece ele îți influențează în mod pozitiv dispoziția.
4. Nu te duce la interviu cu un costum “tras la dungă”
Într-o organizație, în general nu va trebui să porți costumul respectiv. Cu toate astea, dacă lucrezi în relații cu clienții, atunci modul în care te îmbraci poate transmite interlocutorului mesajul că ești pregatit pentru un astfel de rol. De ce? Pentru că te simți confortabil în hainele respective.
5. În mod clar EVITĂ aceste articole vestimentare
La interviu nu purta pantaloni scurți sau slapi. Dacă ești doamnă, nu te duce în rochii scurte, ciorapi cu plasă, pantofi cu toc foarte înalt sau pantofi cu botul deschis (care sunt foarte inconfortabili).
6. Nu merge cu decolteu sau dacă ești domn, cu o cămașă deschisă foarte mult
7. Mai ales dacă e cald, evită să te îmbraci în haine în care vei transpira
Din nou, acestea îți dau o stare de disconfort, care îți mărește nivelul de stres. Dacă e vară, poți să te duci într-un tricou lejer sau într-o cămașă cu mânecă scurtă.
Cum să te comporți la interviu
1. Comunică de pe o poziție de egalitate, cu certitudine, fără să te porți cu superioritate
Adică, e nevoie să-i vezi pe cei care te intervievează ca pe niște oameni ok, la fel de valoroși ca tine. Nu încerca să le demonstrezi că nu înțeleg domeniul în care activează. Nu fii critic, nu judeca, nu le spune că nu sunt în regulă.
2. Renunță la nevoia de a impresiona
E important să știi cum să te comporți pentru a “da bine”, dar fără a te chinui să ieși în evidență forțat.
Dacă ești pregătit cu adevărat pentru interviu, nu trebuie să faci gesturi extreme.
3. Nu intra în discuții contradictorii cu angajatorul
Nu-l întreba lucruri de genul: “Dar de ce faceți asta? Nu mi se pare o idee bună. Mai bine ați face altfel!”
Nu pune întrebări din categoria de ce-ului, deoarece sunt agresive și intruzive.
4. Fii deschis la întrebările care ți se adresează
Dacă nu vrei să dai un răspuns la un moment dat, atunci zi cu tot respectul: “N-aș vrea să răspund la întrebarea aceasta.” E perfect în regulă, poți să refuzi. 🙂
5. Învață SĂ ASCULȚI
Foarte mulți candidați fac greșeala asta: sunt asemeni unui câine de vânătoare. Când au primit mingea, repede trebuie să alerge după ea. Ia-ți timp să te gândești. Ascultă cu adevarat întrebarea, conectează-te cu persoana din fața ta și ia-ți 10-20 de secunde, efectiv ca să-ți pui în ordine ideile.
Acolo unde durează mai mult să găsești răspunsul, creează o discuție ușoară. Dacă ai apă în față, poți să bei puțină, deoarece realmente îți face bine, te ajută (hidratează mintea). Deci folosește tot ceea ce ți se oferă. Frame-ul interviului este precum te-ai întâlni cu un partener de business sau cu o cunoștință, cu scopul de a încheia un deal de afaceri. Indiferent de contextul în care vrei să începi un parteneriat, nu te duci să îl evaluezi pe celălalt, ci vezi dacă vă puteți oferi reciproc beneficii (pentru a crea o colaborare win-win).
Cum să te prezinți la interviu
1. Nu ascunde cine ești
Dacă ești crispat, stresat sau frustrat, spune lucrul ăsta de la bun început: “Știți, am un pic de emoții. S-ar putea să se vadă.” Poți chiar să introduci o glumă în acest context. Dacă obiceiul tău e să faci glume în general, nu spune foarte multe la interviu, pentru că oamenii nu te cunosc. 🙂 Din cauza asta s-ar putea ca bancurile sau glumele tale să nu fie potrivite și să creeze o situație jenantă, în care celălalt nu știe dacă ar trebui să râdă sau nu. Asta nu te ajută, nu te pune în valoare. Modul în care te comporți la un interviu trebuie să fie acela în care să susțină prezența ta acolo.
2. Dacă ești o persoană introvertită, spune asta
Aici e nevoie să te pregătești în oglindă de acasă: nu sta cu privirea în pământ sau la masă, iar când răspunzi la o întrebare, evită să privești în jos sau să te uiți la obiectele din jur.
De asemenea, dacă abordarea ta e opusă, NU te întinde pe scaun și nu sta ca la bar, prea lejer, cu o mână sprijinită sau cu picioarele încrucișate. Acestea nu sunt poziții potrivite pentru discuții de business.
Vrei mai mult sprijin, pentru a trece la următorul nivel în cariera ta?
În acest articol ai aflat cum să te comporți, cum să te îmbraci, cum să nu te îmbraci și cum să te prezinți la un interviu. Mă bucur că ai citit până aici și te invit să aplici informațiile de mai sus.
Dacă îți dorești un proces accelerat în carieră, vreau să-ți spun că am lansat un program numit “Noul tău job în 90 de zile”, în care înveți:
Cum să-ți creezi un CV atractiv, care te face să ieși în evidență într-un mod pozitiv;
Cum să faci ca profilul tău de Linkedin să fie în topul căutărilor, pentru recrutorii care activează pe acea platformă să te găsească mai ușor, mai repede;
Cum să ceri corect salariul pe care îl meriți, pentru a-ți mări șansele de a-l obține;
Cum să te pregătești pentru un interviu și ce să faci în cadrul său pentru a lăsa o impresie bună și a fi memorabil (chiar dacă aplică mai mulți pentru același post).
Alte beneficii practice, pe care le poți citi chiar acum pe pagina programului + părerile unor clienți care au lucrat cu mine. 🙂
Click aici și află mai multe detalii (deoarece viața ta profesională s-ar putea schimba radical în bine).
Raluca,
Cea care știe că meriți o viață profesională împlinită